Споделяме с вас статията на нашата курсистка и приятелка Виолета Асенова.

Пиша тази статия с има-няма 3 години закъснение. След 4 сугестопедични курса май съм била твърде заета, за да назова очевидното – обожавам да уча със Сугестопедия! Причините са много, но да започнем с 6, защото дори сугестопедично погледнато не бива и не мога да задържа вниманието ви за повече от няколко минути с една активност.

#Смехът
От 400-те часа, които съм посветила на Сугестопедията, поне 100 от тях са минали в смях. Не зная как точно се случва, но някъде по средата на курса настроението и доверието в групата рязко нарастват до степен, в която започваме да се шегуваме едни с други и да се смеем до сълзи.

#25 дни
На курс съм от понеделник до петък, по 4 часа на ден, в продължение на 5 седмици. И това много ми харесва!!! Нямам месеци от живота си да попълвам глаголи и предлози в празни полета на учебна тетрадка. Обичам интензитета на Сугестопедията, защото ми позволява да се хвърля в дълбокото на езика, обградена от нови и интересни хора. Това си цял един нов живот за малко повече от месец. 🙂

#Свободата
Най-любимото ми е в началото на всеки курс да си избирам ново име, професия и лична история, която упорито да поддържам и украсявам до края на курса. Стигала съм до забележителни крайности в отдадеността си на процеса. В последната група, към която принадлежах, се казвах Treresa Mora, бях китайска певица и имах личен асистент розов пудел – патоанатом. Зад целия този театър има сериозна логика, с която съм наясно от безброй разговори със сугестопедагози, но когато вляза в курса предпочитам просто да се оставя блажено в ръцете на преподавателя и групата, защото малко неща са способни така да ме лесно да ме извадят от главата ми. И винаги пея…много и от сърце. А хората са учтиви и не смеят да ми кажат да спра…Как да не я обичам Сугестопедията!

#Преподавателите
Ох, тези еднорози, които имам щастието да познавам. На някакъв неясен за мен принцип Сугестопедията привлича невероятно талантливи, творчески, луди и емпатични хора, с които щеш, не щеш получаваш нещо много отвъд самото учене на език. Каквото и да говорим за самия метод – хората се учат от хора. А сугестопедагозите вдъхновяват.

#Греша на воля
Няма друго място, където да бъркам толкова много и толкова изобилно. Умирам си от удоволствие да въртя и суча на развален испански или италиански, а пък за френския да не споменаваме. И от дума на дума, докато се забавлявам и експериментирам невинно, се оказва, че говоря чужд език.

#Съживява ме
В края на сугестопедичния курс по италиански език направих с двете си ръце собствена настолна игра – подарък за преподавателя, след курса по френски се влюбих, а след този по испански започнах да танцувам отново след 6 години пауза. Освен, че е безкрайно изненадващо и вдъхновяващо да откриеш, че говориш нов език за толкова кратко време, нещо в теб се съживява. Поне така работи Сугестопедията за мен. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.