Наскоро сугестопедагогът Вера Бабич представи метода сугестопедия в рамките на международна образователна конференция в Беларус. По този повод решихме да направим кратко интервю с нея.

Вера Бабич, екип Алегро Виваче

1.Вера, разкажи ни за международната конференция, на която участва съвсем скоро?

В края на ноември 2017 г. имах възможност да участвам в 7-мата международна конференция по руски език, проведена в столицата на Беларус Минск. На конференцията се събраха около 300 специалисти от 30 държави. За мен беше голяма чест и удоволствие да участвам в това събитие и да се срещна с колегите си от различни държави.

Благодарение на организаторите всичко беше на много високо ниво, така че можахме напълно да се потопим в темата. Споделяхме опита в преподаването на руски език, обсъждахме съвременните тенденции в педагогиката.

На конференцията много се говореше за това, че дори след няколко години обучение по руски език, учащите не могат да говорят руски. Често това се дължи на езиковата бариера, също и на недостатъчната езикова практика.

В този смисъл отговор на много въпроси дава сугестопедията, като най-естествения метод на преподаване.

2. Беше ли предизвикателство за теб да представиш метода пред колегите си?

За мен беше голямо удоволствие да говоря за опита ми в преподаването на руски език по метода сугестопедия пред висококвалифицирани специалисти от различни европейски държави. Разбира се, също и предизвикателство, защото говорих за радост и лекота при ученето, за вдъхновение, за благотворно влияние на класическото изкуство, за отваряне на естествените резервни възможности на човека.

3. Как го приеха колегите ти?

Методът на преподаване на проф. Георги Лозанов винаги предизвиква голям интерес, защото отваря естествените способности на човека за бързо учене. Известно е, колко бързо се учат децата, така и възрастните могат да постигат бърз напредък в езика в спокойна и радостна атмосфера. След речта ми много от колегите се интересуваха от метода и опита ни в преподаването. В Русия метод също е популярен и успешно се развива от края на миналия век.

4. Какво е за теб да преподаваш руски език по метода сугестопедия?

За мен е голямо удоволствие и предизвикателство да работя по метода сугестопедия. Всеки курс е различен. Както курсистите всеки ден научават нови неща, така и аз се уча от тях. Това е взаимен процес, който доставя радост на всички участващи. Обучението произтича неусетно, а вложената енергия се връща многократно във вид на добро настроение и прекрасни резултати. Този метод на преподаване считам за най-ефикасен при постигането на бърз напредък в изучаване на чужди езици в атмосфера на радост и подкрепа. Курсистите започват да говорят руски в първия ден на курса и за един месец придобиват навик да си общуват на руски.

5. Какво те вдъхновява в работата ти на сугестопедагог?

Вдъхновяват ме курсистите, тяхното желание да учат руски език, интересът към руската култура и резултатите, които постигаме заедно с тях.

Много се радвам на интереса им към руската литература. Във втория курс четем оригиналните текстове на руските класици – Пушкин, Достоевский, Толстой.

6. Кой, според теб, е най-важният принцип в сугестопедията?

Любовта – любовта към човека, към всичко около нас, любовта към опознаване на света, културата и историята на други народи и езика им като системата на мирогледа.

7. Какво ще кажеш на хората, които биха искали да проговорят руски език, но се притесняват, че езиците не им се отдават?

Препоръчвам на всички да изучават руски език като един от най-говоримите езици по света. Около 300 милиона човека владеят руски. Въпреки това, че руският се счита за един от най-трудните езици, за българите е по-лесно да го учат, защото той е много близък до българския по лексика и граматика.

Вярвам, че ще бъде интересно, курсистите да открият много общо между българската и руска култура, да „припомнят“ падежната система (в миналото в българския език падежите също присъстваха).

Изучавайки чужд език се потапяш в друга култура, друг свят и видиш света от друга гледна точка. Това може да отвори нови хоризонти и възможности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.