1. Андриана, какво е да си сугестопедагог?

Първо, Човек с главно Ч, общуващ, разбиращ, помагащ с идеи и решения (най-добре чрез намеци и смешки), усмихнат и весел, забавен и в добро настроение, уникален, различен и в същото време себе си, филолог, езиково богат и находчив, спокоен и възторжен… простота с чар и магия! Второ, педагог. Аз лично не обичах това определение за себе си, може би поради неособено приятната ми първа среща с тази наука, но всъщност да си педагог е предизвикателство и опитност, но в същото време задължаващо и смело. И трето, сугесто(-педагог). Майстор на финото и неосъзнато внушение върху другите и себе си, съответно със своите специфики на метода и процеса.

2. Защо, според теб, хората идват на сугестопедични курсове?

Защото традиционният начин на учене не е бил техният, защото един бърз и странен, дори озадачаващ, особено в началото, начин на случване е нещото, което явно или тайно са търсили. Защото, както обичам за се позовавам на думите на проф. д-р Георги Лозанов, човекът заради когото сугестопедията съществува, това е най-естествения и хуманен начин на учене. Или, попадайки в една естествена среда на езикова употреба, по възможно най-лекия и ненетрапчив психологически начин спрямо обучаемия, в среда на доброжелателност и приятелска атмосфера, чрез забавление и веселост, постигаме удоволствие от процеса на неусетно възприемане и прилагане на езиковите умения, т.нар. спонтанна активация. А да не забравяме и за добавената стойност на сугестопедичното изживяване – психотерапевтичният ефект (от който едва ли някой няма нужда в наши дни) или психохигиенният ефект, или едно добро, меко казано, едно WOW изживяване, наред с усвояването на чуждия език.

3. С какво се гордееш в работата си?

Резултатите, разбира се. Осъзнаване на езика – обема му, широтата и дълбочината, спецификата и мелодичността, но и на предстоящото – развитие и продължение. Усмивките и смеха, нови и несравними приятелства и неповторими индивидуални открития. Но пътят до там също не е без значение – балансирането на емоцията и задълбочеността, на хрумванията и вдъхновенията и яснотата и простотата на изказа.

4. Кое ти е най-трудно?

Което и да е то, то си остава моята малка сугестопедична тайна.

5. Кой е любимият ти закон на сугестопедията и защо?

Любим? Какво? Всички! Любов (всичко сътворено е благодарение на нея), свобода (а как сътвореното да съществува без нея?), убедеността на преподавателя, че нещо необикновено се случва (обикновено всъщност няма, всеки човек е уникален, а момента е неповторим), многократно увеличен материал (естествената среда на езиково общуване), принципът цяло-част, част-цяло и частта чрез цялото и златното сечение(природни явления, наблюдавани и обобщени от човека) и претворени в класическото изкуство и естетика (неразделна част от сугестопедията). Иначе казано преливането от поредност към взаимосвързаност и цялостност, от последователност към обобщеност изплитат нишките на живота на езика битието.

12 коментара за “Сугестопедагогът Андриана Димитрова споделя

 1. Pingback: sms onay
 2. Pingback: steroid satın al
 3. Pingback: izmir travesti
 4. Pingback: yasam ayavefe
 5. Pingback: travesti.site
 6. Pingback: kralbet twitter
 7. Pingback: vassycalvados.fr
 8. Pingback: lugabet giriş
 9. Pingback: betgross giriş
 10. Pingback: mars bahis
 11. Pingback: betine giris
 12. Pingback: betine giriş

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.