курс

Нашите приятели от сайта „Академика“ посветиха серия от статии на Сугестопедията. С радост ви представяме първата от тях.

Какво е „Сугестопедия“?

Напоследък думата „Сугестопедия“ се споменава все по-често у нас. Ако все още не сте чували за нея, но изпитвате любопитство, ние с удоволствие ще ви разкажем за силата й в поредица от няколко статии. На първо място ще отговорим на едни от най-логичните и често задавани въпроси за метода, създаден от българския учен проф. д-р Георги Лозанов.

Какво всъщност е Сугестопедията?

Сугестопедията е научно доказан метод за ефикасно предаване на знания по позитивен и занимателен начин, при който се възприема огромен обем информация. Тя представлява съчетание от педагогика и психология. В основата й стои схващането, че човешкият мозък разполага с неизползвани резерви за усвояване на информация. Разкриването на тези резерви спомага за многократно по- бързо и ефективно учене /от 3 до 5 пъти по-бързо, отколкото при традиционната педагогика/, както и за високата трайност на придобитите знания. За постигането на високи резултати Сугестопедията разчита също на силата на класическото изкуство и стимулирането на емоцията, желанието за игра и себеизразяване у обучаващя се.

Не е ли твърде лесно, за да бъде истина?…

На пръв поглед обещанието да проговорите английски, немски , френски, испански или италиански език за 25 дни звучи фантастично и несериозно. Свикали сме да вярваме, че този процес е преди всичко труден и натоварващ. Още по-малко сме склонни да приемем, че ученето може не само да ни обогати със знание, но и да ни лекува и сплотява. Със създаването на метода „Сугестопедия“ от българския учен проф. д-р Георги Лозанов, тези схващания биват напълно преобърнати. През 1978 г. комисия на ЮНЕСКО констатира изумителните резултати от обучението по метода на „Сугестопедията“ и препоръчва незабавното му разпространение по целия свят.

Защо методът е толкова успешен? Кои са основните принципи на Сугестопедията? Какво се случва в един сугестопедичен час?

Това са въпросите, на които с радост ще отговорим в следващата статия за Сугестопедията. Ако все пак сте твърде любопитни, повече информация за метода и предлаганите езикови курсове можете да откриете в сайта на Центъра по Класическа Сугестопедия „Алегро Виваче“ – http://suggestopediabg.com/ , както и на официалния сайт на Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева “ – http://suggestology.org .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.