Сугестопедия Мими Иванова

„Може ли след 5 седмици учене да проговориш чужд език?“, пита Мими Иванова. Певицата сияе и подава жокер: „Научих английски, мога да чета и говоря.“

Не е само тя. Езиковата бариера прескочи и актрисата от Младежкия театър Нели Топалова, опит прави и Софи Маринова. Не само звезди, а въобще хората в напреднала възраст вече имат своя шанс – сугестопедичните курсове по метода “Лозанов”. Той връща угасналата надежда да се „евроинтегрират езиково“ след няколко неуспешни опита да научат думи, граматика и да проговорят.

Бях чула от Развигор за разработената система от д-р Лозанов и че по нея навремето учела Людмила Живкова. Но сега явно методът е усъвременен – не е да легнеш и да ти пуснат музика в слушалките и да ти говорят, както се смяташе едно време“, казва Мими Иванова.

Това е оригиналният метод на Лозанов, който е обявен от ЮНЕСКО за най-добрия за преподаване в света. С моите колежки преминахме обучение при самия д-р Лозанов миналата година и при най-близката му сътрудничка Ванина Бодурова. Ние сме техни ученици“, обяснява Галина Копчева, една от преподавателките. Самото преминаване на курса не е дълго, не е и никак трудно и досадно, защото зубренето е заменено от една практическата работа, разясняват и преподаватели, и курсисти. Вярно, има учебник, но той е книга с указания какво да правиш. Никога няма да чуеш думата урок, преподавател, изпит, а дори и трижди да сбъркаш, няма кой да ти каже – не, не си прав. Ами ще чуеш само насърчаващото окей.

Въпреки това насърчаване, Софи Маринова направила фал на старта и се отказала. „Бях много заета, пеех до късно по нощите, а сутринта курсът започваше в 10. Ходих няколко пъти, ама направо заспивах“, обяснява певицата. Обещала да поднови опита през есента, но вече май амбицията й я нямало. За Нели Топалова от Младежкия театър това е „прекрасен начин за усвояване на каквото и да е. Преобладават над средната възраст хора, но там забравяш на колко години си и по детски играеш и се забавляваш. Чудесен начин да си подмладиш духа, да се разтовариш и да научиш език в крайна сметка“, казва актрисата, която изкарала по-горно ниво.

Най-важното за успеха на обучението е създадената атмосфера между хората. Първият закон на сугестопедията е любов към другия. Преподавателят е длъжен да се отнася с голяма любов към курсистите. Не използваме никакво отрицание. Дори и да сбърка някой, няма да чуе: „Не, не е така“, а ще го насърчим с „да“. Съвсем не е задължително да се коригира всяка една грешка, защото с напредването на курса хората сами ги поправят и започват да говорят все по-правилно.

Д-р Лозанов е открил, че винаги трябва да поощряваме, да мотивираме, за да могат хората да станат уверени в това, което работят. Те се отпускат, стават приятели, създават се невероятни контакти, независимо че един курсист е на 23 г., а друг на 53.“, разказва Галина Копчева.

Този род взаимоотношения е възпитателен и за двете страни. Преподавателите не престават да се впечатляват как си допадат толкова различни характери – дотолкова, че продължават да се срещат извън курсовете и да станат приятели. „За мен това е уникално“, признава Копчева.

Всичко обаче се дължи на хубавата атмосфера. Тя е толковае приятна, че вместо умора от интензивния курс по 3-4 часа на ден курсистите казват: „Тук не се натоварваме, а си почиваме.“

Един от триковете е да избягаш от напрегнатото всекидневие, примерно от тревогите по неплатени сметки, заеми или конфликт с началника, т.е. от действителността с всичките й подмолни капани. Може би затова на курсистите им харесва като на игра да приемат други самоличности. Всеки си има английско име, професия, измислено семейство. И попада в съвсем различен свят – като на кино, в който всеки от тях е главният герой. На кого би му доскучало това!

„Ние не учим, избягваме тази дума. Все едно снимаме филм. Не използваме и думата преподавател. Той е режисьорът, ние сме актьорите, които той е наел във филма. Имаме учебник, но го наричаме сценарий. Той е написан като книга и в него има една история с начало и край“, обянява Мими Иванова.

Учебникът е написан още през 1987 г. в Института по сугестология от д-р Лозанов. Това е оригиналният учебник, по който се учи в цял свят. Той е на английски, но това няма никакво значение, защото ние му даваме превод на български, друг може да го превежда на испански, руски и прочие“, обяснява Галина Копчева.

По въпросния сценарий (учебник) актьорите (курсистите) и режисьорът (преподавателят) трябва да направят филма. Набляга се, че трябва да се отработи еди-коя си сцена. Режисьорът казва: „Сега трябва да го прочетем ясно, за да ни разберат хората. Заповядайте на сцената.“ И с всеки дубъл става по-добре и по-добре.
На обучението никой никога не говори за почивка или за междучасие, а просто се обявява пауза до следващата репетиция. Докато всички сцени са заснети и филмът е сглобен, т.е. докато научите неусетно хиляди думи, разбирате вече значението им и може да ги свържете правилно в изречения.

Дали школата на Лозанов ще предложи ученето и на други езици освен английски? Зависи дали ще се яви преподавателят, който да работи по метода. „Ние не търсим, не можем да пуснем обява за учител по сугестопедия. Защото самият човек трябва да е вдъхновен. То не е, като да имаш учебник, да влезеш в час и да си изпееш урока. Да преподаваш сугестопедично, означава дълги часове самоподготовка. Месеци наред да правиш материали, табла, игри. Защото тъкмо занимателни игри, а не упражнения се правят в курса“, разяснява ученичката на проф. Лозанов.

Важна особеност е, че на този курс предимството е да те научи да говориш, а не да пишеш. И друга подробност е съществена – колко е коефициентът на полезно действие. Все още изследване на КПД-то не е правено, но със сигурност е над 90%, защото толкова от участниците в края на курса започват да говорят.

Засега се предлагат няколко нива – елементарното се усвоява за 5 седмици, а средното – за 3. Ходи се по 3-4 часа на ден от понеделник до петък. Кой за кое ниво е, показва кратък предварителен тест по граматика, през който всеки минава, преди да се запише. След него „режисьорите“ преценяват кой в коя група трябва да отиде, за да са на приблизително еднакво ниво в началото.

Но не всичко е чужди езици. Сугестопедично може да се преподава география, история, математика – всичко. Времето ще покаже дали не е дошло време да прегърнем метода на Георги Лозанов и с него да вземаме две години образование за една.

Методиката на Георги Лозанов залага на разкриването на потенциалните възможности и на курсисти, и на преподаватели. Има учебник, но той е безсмислен без преподавател. Преподавателят не е центърът, но той е най-отговорният при организацията на сугестопедичния процес. Затова трябва да е много добре обучен. Няма друга методика, където всички да са равностойни – и преподавателите, и курсистите, и да се разкриват резервите и на едните, и на другите. „Това е много силен постоянен обмен“, казва Лозанов. Според него абсолютно начинаещият може да разбира и да води разговор на чужд език след един месец. Между 3 и 5 пъти е по-бързо запаметяването, отколкото с традиционната методика, вкл. придобиването на огромен запас от думи, голяма част от които може да бъдат на пасивно ниво, но да излизат при нужда. „Творческите възможности се развиват максимално. Повишава се емоционалният тонус, а радостта и щастието са непрекъснати спътници по време на курса“, казва ученият.

Освен че се научават езици, като бонус се развиват и други умения – няма умора, подобрява се здравето, позитивно се повлияват психотравми, получени от традиционното обучение.

Всеки може да се обучава по тази методика, но не всеки я припознава, защото това не е техника, а сериозна философия. В периода на обучение преподавателите също преживяват промяна, защото сугестопедията развива интуицията. Хората, преподаващи по този метод, влизат в класната стая с мисълта, че човек има безкрайни възможности. Това се изразява в усмивката, в погледа, в движенията на преподавателя, в това, което се казва, и в начина, по който се казва и се премълчава.

Методът е създаден от проф. д-р Георги Лозанов – лекар психиатър, психотерапевт, физиолог на мозъка и педагог. Той започва разработването през 60-те години. „Като лекар психотерапевт имах 15 г. опит от работа с болни, който по-късно прехвърлих в педагогиката. Бях стигнал до извода, че възможностите на човешкия мозък са необятни. За да го докажа, през 1965 г. направих първата безболезнена операция на ингвинална херния без упойка“, разказа през януари 2012 г. – месеци преди да почине на 6 май, проф.Лозанов пред „24 часа“.

Няколко месеца след операцията на Младен Лозанов направил опит със запомнянето на 1000 френски думи за един ден.

Успехът беше 98%. Разсъждавах, че щом мога да помогна на хората да не ги боли и да няма кръв, значи мога да помогна и в други неща. Почнах с чуждите езици, защото там резервите на паметта може да се измерят чрез сравнение колко думи може да се запаметят по нормалния начин и колко по сугестивния. Колкото повече се натоварва паметта, толкова резултатите са по-добри. Това сложи началото на сугестологията, която е наука за внушението, и сугестопедията, която е приложението й в педагогиката“, сподели Лозанов.

Участниците в първия експеримент били 15 души от различни възрасти и професии. Опитът се провел от Иванка Димитрова, преподавател по френски в СУ. „Тя изчете думите, както аз я бях помолил – с 3 различни интонации. Хипнозата е вредна заради ограничаването на свободата на човешката воля. Но нашата цел бе да постигнем резултати в будно състояние и успяхме“, разказа Лозанов.

По-късно той създава и ръководи научноизследователски Институт по сугестология, Център по сугестология и развитие на личността към СУ „Св. Климент Охридски“, международен център по десугестология във Виена и международен център за обучение на преподаватели във Викторсберг, Австрия.

През 1978 г. методиката му е наблюдавана официално от 25-членна международна комисия на ЮНЕСКО и е оценена като най-добра и препоръчана за прилагане по всички предмети във всички страни. По това време методът се прилага в 16 български училища.
През 1980 г. обаче Лозанов е арестуван и до 1989 г. е поставен под домашен арест, а през 1984 г. е отстранен като шеф на Института по сугестология. През 1991 г. институтът е закрит, а скоро след това основателят му заживява във Виена, поканен от австрийските власти.

Въпреки това методът му се прочува по света. „През 1976 г. ВТО „Техника“ продаде моята методика на един американец, който я преименува в Super learning. Две журналистки – Лейла Острандер и Лин Шрьодер, написаха книгата „Психични открития отвъд желязната завеса“. Смело мога да кажа, че от САЩ почна изкривяването на научната истина. Там правеха смесица от йогийско дишане, зен, ръководена релаксация. Това противоречи на моя метод, в който няма никакво ръководене, никакво насилие над личността. Всичко е спонтанно, докато там е манипулативно. Само в България методът продължава да съществува в оригиналния чист вид и по света, където преподавателите са обучени от мен“, каза Лозанов.

Мими Иванова: Още първия ден четохме Шекспир, не е за вярване
Успях – разговарях с мъжа на Кичка на английски, радва се певицата.
Курсът е пет седмици в делниците, без събота и неделя.

Въпреки големия интерес групата не надвишава 7 души. Повече са възрастни хора, но не се притесняват от това.

Пускат те на дълбокото и веднага се започва. Ние започнахме още първия ден с цитат на Шекспир. Да, четем Шекспир, чак не е за вярване! И след като те пуснат в дълбокото, започваш някак подсъзнателно да мислиш на езика. Първо трябва да се отпуснеш – хем да не го мислиш, хем да ти остава в паметта.

Още на първата сбирка започнахме да играем и пеем песни. И човек се отпуска. Аз там си почивах, толкова бе неангажиращо. Както четеш примерно текст и си се вглъбил, в следващия миг се започва друго – да пеем или играем на нещо. Четенето на английски сякаш е между другото – колкото се справиш, никой не те натоварва. Първите дни се говорят големи глупости и много се смеем, но лека-полека нещата потръгват. На мен курсът много ми помогна. Все още се притеснявам, но ако имам текст, абсолютно добре мога да го прочета и да го разбера.

Тези дни бяхме с Кичка Бодурова, разговарях с мъжа й на английски. Не бях го правила, но успях. Разбрах, че тази преграда просто трябва да я зарежеш. И единственият начин да го направиш са познанията, които имаш. Ами използвай ги!

Доволна съм от себе си, справих се доста добре. А отидох абсолютно неподготвена. Сега думите ги имам, с глаголите не съм много добре, защото е хубаво, като се прибереш вкъщи, отново да си препрочетеш нещата. Но при мен месецът тръгна много динамично, с доста ангажименти и нямаше време да преговарям. Обещах си, като свърши курсът, да си преговоря всичко, но и това не стана. Непрекъснато имах гости от чужбина. Но въпреки това, когато за първи път ми се наложи да говоря с мъжа на Кичка, се справих. Е, проведох не много сложен разговор, но се получи. И написан текст мога да прочета и ще го разбера.

Сега се притеснявам да не забравя наученото, ако не го практикувам. Знам, че трябва да не се изоставям, а да се упражнявам. Иначе тази система на учене няма аналог.

Източник: 24 часа

2 628 коментара за “Мими Иванова намери цаката на английския – учи го за месец по метода "Лозанов" , в."24 часа"

 1. Thanks for finally talking about > Мими Иванова намери цаката на английския – учи го за месец
  по метода "Лозанов" ,
  в."24 часа" – Сугестопедия център „Алегро Виваче“ < Loved it!

 2. I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you create this website yourself or
  did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking
  to design my own blog and would like to find out where u got this from.
  kudos

  My webpage :: growing mini-course [tysensforum.com]

 3. I don’t write many responses, but after browsing some of the responses on this page Мими Иванова намери цаката на английския – учи го за месец по метода
  "Лозанов" , в."24 часа" – Сугестопедия център „Алегро Виваче“.
  I actually do have 2 questions for you if it’s
  allright. Is it only me or do some of the comments appear like they are left by brain dead
  individuals? 😛 And, if you are posting at other online social sites, I’d like to follow anything
  new you have to post. Would you make a list of the complete urls of all your social sites like your linkedin profile, Facebook page
  or twitter feed?

  Here is my web blog :: long term treatment

 4. Thanks for sharing superb informations. Your site is so cool.

  I am impressed by the details that you have on this site.

  It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come
  back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the
  info I already searched everywhere and just couldn’t come across.
  What an ideal website.

  Look into my site: great sex in marriage [http://www.fles.hlc.edu.tw]

 5. Hi there, I found your blog by means of Google while searching for a related matter, your website came up, it seems
  to be great. I have bookmarked it in my google
  bookmarks.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hello there, just changed into aware of
  your weblog through Google, and found that it is truly informative.
  I’m gonna be careful for brussels. I will be grateful in the event you proceed this
  in future. A lot of other people shall be benefited out of your writing.
  Cheers!

  Also visit my web-site :: male fertility

 6. I hardly drop responses, however i did some searching and wound up here
  Мими Иванова намери цаката на
  английския – учи го за месец
  по метода "Лозанов" , в."24
  часа" – Сугестопедия център
  „Алегро Виваче“. And I actually do have a few questions for you
  if it’s allright. Could it be just me or does it seem like some of the
  remarks come across like they are left by brain dead visitors?

  😛 And, if you are writing eczema on feet other online social sites, I’d like to follow
  everything fresh you have to post. Would you make a list of every one of your shared sites
  like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

 7. Greetings from California! I’m bored to tears at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break.
  I love the information you present here and can’t wait to take a look when I
  get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, excellent
  blog!

  Feel free to surf to my web-site: 163.30.42.16

 8. I merely wanted to thank you once again for this amazing website you have produced here.
  It can be full of useful tips for those who are definitely interested in this particular subject, especially this very post.
  You’re really all really sweet and also thoughtful of others as well as reading your website posts is a wonderful delight if you ask me.
  And thats a generous treat! Tom and I are going to have fun making use of your suggestions in what
  we must do in a few weeks. Our checklist is
  a distance long which means your tips will definitely be put
  to good use.

  Take a look at my web page 39.98.110.214

 9. Good blog! I really love how it is simple on my eyes
  and the data are well written. I am wondering
  how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick!

  Have a nice day!

  my web-site :: indoor growing

 10. Hi there just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your article seem to be running off the screen in Ie.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do
  with browser compatibility but I figured I’d post to let you know.

  The style and design look great though! Hope you get the problem fixed
  soon. Cheers

  Also visit my homepage :: Chris

 11. Hiya! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest writing
  a blog post or vice-versa? My site covers a lot of the same subjects as yours and I believe we
  could greatly benefit from each other. If you’re interested feel
  free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you!
  Awesome blog by the way!

  My blog – hemp oil (http://www.meteoritegarden.com)

 12. Hello there, You’ve done a great job. I will certainly digg it
  and personally suggest to my friends. I’m
  confident they’ll be benefited from this site.

  My web-site; Jake

 13. This is the right blog for anyone who really wants
  to understand this topic. You understand a whole lot its
  almost hard to argue with you (not that I actually would want to?HaHa).
  You definitely put a fresh spin on a topic that has been written about for many years.
  Excellent stuff, just great!

  Also visit my site … aging facial skin

 14. Admiring the dedication you put into your blog and in depth information you present.
  It’s good to come across a blog every once in a while
  that isn’t the same out of date rehashed information. Fantastic read!
  I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

  Here is my website eating healthy allows

 15. hello there and thank you for your info – I have definitely picked up something new from right here.
  I did however expertise several technical points using this web site, as I experienced
  to reload the web site lots of times previous to I could get
  it to load correctly. I had been wondering if
  your hosting is OK? Not that I am complaining, but slow
  loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage
  your high-quality score if ads and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot
  more of your respective fascinating content. Ensure that you update this
  again very soon..

  my page: Josefina

 16. Wow that was odd. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.

  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say
  superb blog!

 17. Thanks for finally talking about > Мими Иванова намери цаката на
  английския – учи го за месец по метода "Лозанов" , в."24 часа" –
  Сугестопедия център „Алегро Виваче“ facial skin care routine

 18. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time
  to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things
  or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I desire to read even more things about it!

  Feel free to surf to my blog … ketogenic diet ulitmate

 19. Howdy! This article couldn’t be written much better!
  Reading through this post reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept preaching about this. I most certainly
  will send this information to him. Fairly certain he’ll have a good
  read. Many thanks for sharing!

  My web page – stop weed smoking

 20. I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to
  be precisely what I’m looking for. can you offer guest writers to write content for you?
  I wouldn’t mind publishing a post or elaborating
  on a few of the subjects you write related to here.
  Again, awesome website!

  Check out my blog post :: drug use

 21. Howdy I am so excited I found your blog page, I
  really found you by accident, while I was looking on Aol for something
  else, Anyhow I am here now and would just like to say thanks for a remarkable post and a all round thrilling blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to look over it
  all at the minute but I have saved it and also added your
  RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the great work.

  Feel free to visit my web site – best low carb diet

 22. Hello there I am so grateful I found your site, I really found you
  by error, while I was browsing on Yahoo for something else, Nonetheless I am here
  now and would just like to say many thanks for a incredible
  post and a all round thrilling blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the great job.

  Also visit my web page … 39.98.110.214

 23. Good day! This is kind of off topic but I need some guidance from
  an established blog. Is it very hard to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out
  pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin.
  Do you have any ideas or suggestions? Cheers

  Also visit my homepage … weed indoorshave

 24. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism
  or copyright violation? My site has a lot of exclusive content
  I’ve either created myself or outsourced but it appears a lot of it
  is popping it up all over the internet without my
  permission. Do you know any methods to help reduce content from being stolen?
  I’d truly appreciate it.

  my web site; Jodie

 25. I rarely write remarks, but after browsing a few of the remarks on Мими
  Иванова намери цаката на английския – учи го за месец по метода "Лозанов" , в."24
  часа" – Сугестопедия център „Алегро Виваче“.
  I do have 2 questions for you if you tend not to
  mind. Could it be only me or does it seem like a few of these responses appear like they are written by brain dead
  folks? 😛 And, if you are writing on other places, I would like to follow you.
  Could you post a list of all of your social pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  my webpage omega 3 fish oil bulk size ordering

 26. Whoah this blog is excellent i love reading your articles.
  Stay up the great work! You know, lots of persons are searching around for this
  information, you can aid them greatly.

  Review my web site Alphonso

 27. I’ve been browsing online more than 3 hours nowadays,
  but I never discovered any fascinating article like yours.
  It is beautiful worth sufficient for me. Personally, if all
  web owners and bloggers made good content material as you probably did, the net shall be much more useful than ever before.

  my website: prettypeople.club

 28. Thank you for your whole efforts on this web site.
  Gloria delights in working on investigations and it is
  obvious why. Almost all learn all about the lively ways you offer simple tips on the website and as well as encourage participation from some other people on the
  subject plus our own child is without a doubt learning
  so much. Take pleasure in the rest of the year. You are always conducting
  a glorious job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I am extremely impressed together
  with your writing skills as neatly as with the layout in your weblog.

  Is this a paid subject matter or did you modify it your self?
  Either way stay up the excellent quality writing, it’s rare to look a
  great weblog like this one nowadays.

  my blog :: oil pulling saves teeth

 29. Thanks for your whole work on this web site.

  Gloria take interest in participating in internet research and
  it’s really obvious why. We all know all concerning the lively tactic you give functional tricks via your web site and therefore welcome contribution from other ones about this area of interest and our daughter has always been learning so much.
  Have fun with the remaining portion of the new year. You are conducting a wonderful
  job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I’m really inspired together with your writing talents and also
  with the structure on your blog. Is that this a paid subject or did you modify it your self?
  Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to look a nice blog like this
  one today.

  Feel free to visit my web-site – yizhangbang.net

 30. Fantastic goods from you, man. I’ve keep in mind your stuff previous to
  and you’re simply too excellent. I really like what you have
  obtained right here, really like what you’re stating and the way in which you say it.
  You’re making it entertaining and you still care for to keep it sensible.
  I can not wait to learn far more from you. That is actually a great
  web site.

  Here is my blog post :: acne skin

 31. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I
  was wanting to know your situation; many of us have developed some nice methods and we
  are looking to exchange techniques with others, please shoot me an e-mail if interested.

  My website 23.95.102.216

 32. Thank you for the blog post. Velupe and I have been saving for just a new book
  on this subject and your short article has made us to save our own money.

  Your thoughts really responded all our problems.
  In fact, more than what we had acknowledged before we stumbled on your fantastic blog.

  I actually no longer nurture doubts plus a troubled mind because you have totally
  attended to each of our needs in this post. Thanks

  Also visit my site :: cure eczema

 33. Simply want to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply excellent and that i could suppose you are a professional
  on this subject. Well together with your permission allow me to grab your RSS
  feed to keep up to date with coming near near post. Thanks
  1,000,000 and please carry on the rewarding work.

  my web page term treatment

 34. We would like to thank you once again for the
  beautiful ideas you offered Jeremy when preparing her
  post-graduate research as well as, most importantly, pertaining to providing
  all the ideas in a single blog post. Provided we had known of your site a year
  ago, we might have been saved the nonessential measures
  we were taking. Thank you very much.

  my website; prettypeople.club

 35. obviously like your web site but you have to check the
  spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling
  problems and I find it very bothersome to tell the truth however I will surely come back again.

  Have a look at my webpage … growing cannabis

 36. I’m truly enjoying the design and layout of your blog.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often.
  Did you hire out a designer to create your theme?
  Superb work!

  Review my website; hemp oil

 37. Simply wish to say your article is as astonishing.
  The clarity in your post is just spectacular and i could assume you are an expert on this
  subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please carry on the gratifying work.

  Look into my site: christmas weight gain

 38. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this.

  We got a grab a book from our area library but I think
  I learned more from this post. I am very glad to
  see such excellent information being shared freely out there.

  Also visit my site: gain weight

 39. I am just commenting to let you be aware of of the remarkable experience my child enjoyed visiting your webblog.
  She noticed lots of pieces, including what it’s like to
  have an awesome helping mindset to have other people smoothly know just exactly certain extremely tough things.
  You really did more than my expectations.
  Thanks for giving these good, trustworthy, informative not to mention fun thoughts on your topic to Evelyn.

  Check out my homepage; eating diet plan

 40. I just now wanted to thank you again for the amazing website you have made
  here. It can be full of useful tips for those who are
  truly interested in this particular subject, primarily this very post.
  Your all so sweet plus thoughtful of others and also reading
  your site posts is a great delight in my opinion. And such a generous treat!
  Mary and I are going to have pleasure making use of your points in what we need to
  do in a month’s time. Our collection of ideas is a mile long which means that your tips might be put to fine use.

  Have a look at my blog – 23.95.102.216

 41. I believe this is one of the so much important info for me.
  And i am glad reading your article. However should remark on few general things, The site style is wonderful,
  the articles is in point of fact nice : D. Just right job, cheers

  Look into my site; male orgasm

 42. Thank you for the blog post. Jones and I have been saving for our new publication on this subject matter and your blog post has made us to save all
  of our money. Your ideas really responded all our concerns.
  In fact, greater than what we had thought of previous to
  the time we came across your great blog. We no longer nurture doubts along with a troubled mind because you have attended to the needs above.
  Thanks

  Here is my site: healthy lifestyle

 43. I have been exploring for a little bit for any
  high-quality articles or blog posts in this kind of area .

  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site.

  Reading this information So i am glad to exhibit that I’ve a very good uncanny
  feeling I found out exactly what I needed. I so much without
  a doubt will make sure to don?t overlook this web site and provides it a glance on a
  constant basis.

  Here is my blog :: skin greatly

 44. I’m extremely inspired together with your writing skills as smartly as with the layout
  in your weblog. Is this a paid topic or did you modify it your self?
  Either way stay up the excellent high quality writing, it is uncommon to peer
  a great weblog like this one today.

  Here is my site south beach diet

 45. I’ve been browsing online greater than three hours as of late,
  yet I by no means discovered any interesting
  article like yours. It’s pretty value enough for me.

  Personally, if all webmasters and bloggers made just right
  content as you did, the web might be a lot more helpful than ever before.

  My homepage – improve sex life

 46. Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems
  with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of
  a good platform.

  Here is my web site loss diet

 47. I think this is one of the most important info for me.

  And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is
  perfect, the articles is really nice : D. Good job, cheers

  Here is my web-site: weed indoors

 48. I like what you guys tend to be up too. This type of clever work and reporting!
  Keep up the excellent works guys I’ve included you guys to
  my blogroll.

 49. Excellent blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m
  a little lost on everything. Would you propose starting with
  a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out
  there that I’m totally confused .. Any tips? Appreciate it!

  my web page; http://39.98.110.214/

 50. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one smoking and teens i was just wondering if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any help is very much appreciated.

 51. Hi there, just became aware of your weblog through Google, and located that it’s truly informative.
  I am gonna be careful for brussels. I will be grateful if you continue this in future.

  A lot of other people will probably be benefited from your
  writing. Cheers!

  Feel free to visit my blog – Melissa

 52. Its like you learn my thoughts! You appear to know so much approximately this,
  such as you wrote the e-book in it or something. I think that you simply
  can do with a few percent to drive the message home a little
  bit, however instead of that, that is fantastic
  blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

  My web page … seeds require

 53. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who was conducting a little homework
  on this. And he in fact ordered me dinner because I stumbled
  upon it for him… lol. So let me reword this…. Thanks
  for the meal!! But yeah, thanks for spending time to discuss this topic here on your site.

  Here is my web page; enhance male libido

 54. I think what you published was very logical.
  But, what about this? suppose you composed a catchier title?
  I ain’t saying your content is not solid, however suppose you added a title that
  grabbed a person’s attention? I mean Мими Иванова намери цаката
  на английския – учи го за месец по метода "Лозанов" , в."24 часа"
  – Сугестопедия център „Алегро Виваче“ is a little plain. You
  should glance at Yahoo’s front page and note how they write article titles to get people to click.
  You might try adding a video or a related pic or
  two to grab readers interested about what you’ve written. Just my opinion, it could bring your posts a
  little bit more interesting.

  Also visit my web page – Teri

 55. I’m truly enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much
  more enjoyable for me to come here and visit more often. Did
  you hire out a designer to create your theme?
  Superb work!

  My web page :: 39.98.110.214

 56. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any issues
  with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I
  ended up losing many months of hard work due to no back up.
  Do you have any solutions to prevent hackers?

  my blog post; diet plans

 57. Interesting blog! Is your theme custom made or
  did you download it from somewhere? A theme like
  yours with a few simple adjustements would really make my
  blog shine. Please let me know where you got your design. Many thanks

  Here is my page; aniene.net

 58. Hey there! I understand this is somewhat off-topic but I had to ask.
  Does operating a well-established website such as yours
  require a large amount of work? I’m brand new to running a blog but I do write in my diary everyday.

  I’d like to start a blog so I will be able to share my experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any ideas or tips for
  brand new aspiring bloggers. Appreciate it!

  Feel free to visit my blog: crash diet diet

 59. hello there and thank you for your information ?
  I have certainly picked up something new from right here.

  I did however expertise a few technical points using
  this site, since I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes
  affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I?m adding this RSS to my e-mail and could look out
  for much more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon..

  Feel free to visit my blog forum.m2clasic.ro

 60. Hello there! I could have sworn I’ve been to this website before but
  after checking through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

  Also visit my page: Denese

 61. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff
  previous to and you’re just too fantastic.
  I actually like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and
  the way in which you say it. You make it enjoyable and
  you still care for to keep it smart. I can not wait to read far more from you.
  This is actually a tremendous site.

 62. Hello there, You have done a great job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends.
  I am confident they will be benefited from this web site.

 63. Hello just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your content seem to be running off the screen in Ie.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with
  web browser compatibility but I thought I’d post to let you know.
  The design look great though! Hope you get the issue fixed soon. Cheers

  my webpage ovarian cyst pain relief

 64. I do not even know the way I ended up right here, but I
  believed this submit was good. I do not understand
  who you are however definitely you are going to a well-known blogger if you happen to
  aren’t already 😉 Cheers!

  Have a look at my blog; Alex

 65. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site.
  I am hoping the same high-grade site post from
  you in the upcoming also. Actually your creative
  writing abilities has inspired me to get my own website now.

  Actually the blogging is spreading its wings rapidly.
  Your write up is a great example of it.

  my website :: prefer natural skin

 66. Thanks so much for giving everyone remarkably spectacular chance to read in detail from this site.
  It is usually very great plus full of a good time for
  me and my office friends to visit your blog no less than 3 times every week to read
  through the newest issues you will have. Not to mention, we are certainly motivated for the
  beautiful solutions you serve. Certain two areas in this post are rather the most suitable we have all ever had.

  my site – make semen thick

 67. This design is steller! You obviously know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
  own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful blow job tips.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 68. Hi there, You’ve done an excellent job. I will certainly digg it and personally suggest
  to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this website.

  Also visit my webpage … Mozelle

 69. Right here is the right site for anyone who wishes to find out about this topic.

  You realize so much its almost tough to argue with you (not that I personally
  will need to?HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that
  has been written about for ages. Excellent
  stuff, just wonderful!

  my web page Windy

 70. I?m amazed, I must say. Seldom do I come across a blog that?s both educative and amusing, and let me tell you, you have hit
  the nail on the head. The issue is something too few people
  are speaking intelligently about. I am very happy
  I found this during my hunt for something concerning this.

  Also visit my blog Terrie

 71. I?m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that?s both educative and
  entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head.
  The problem is something which not enough people are speaking intelligently about.
  I am very happy that I found this in my search for something relating to this.

  my homepage; http://www.a913.vip

 72. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing
  to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just do not know
  about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing
  without having side-effects , people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

  Also visit my site; drug crime attorney

 73. I really love your site.. Very nice colors & theme.
  Did you make this site yourself? Please reply back as I?m attempting to create my own website and would love to know
  where you got this from or just what the theme is called.
  Appreciate it!

  Also visit my site; https://prettypeople.club/index.php/blog/288599/im-enslaved-prescription-drugs-scientists-find-clue-to-anxiety-drug-addicti

 74. I beloved up to you’ll obtain performed right here. The cartoon is tasteful, your authored
  material stylish. nevertheless, you command get bought an impatience over that you wish be turning in the
  following. sick without a doubt come further previously once
  more since precisely the similar nearly very steadily
  inside of case you shield this increase.

  Feel free to surf to my page :: skin around

 75. Hello there, simply was alert to your weblog via Google, and found that it’s truly
  informative. I’m gonna be careful for brussels. I’ll
  be grateful in the event you proceed this in future. Numerous other folks will be benefited out of your
  writing. Cheers!

  Feel free to surf to my web page – bbs.yunweishidai.com

 76. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the web the easiest thing to be aware of.

  I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just
  don’t know about. You managed to hit the nail upon the top
  as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

  Feel free to surf to my webpage – http://www.a913.vip/forum.php?mod=viewthread&tid=2694245

 77. We would like to thank you again for the stunning ideas
  you offered Jesse when preparing her post-graduate research and also, most importantly,
  with regard to providing all of the ideas in a blog post.

  Provided we had been aware of your web page a year ago, we
  would have been kept from the needless measures we were having
  to take. Thank you very much.

  my blog Kirsten

 78. An impressive share! I have just forwarded this onto a friend who was conducting
  a little research on this. And he in fact ordered me
  dinner because I stumbled upon it for him… lol.
  So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanx for spending the time to talk
  about this subject here on your internet site.

  my web blog :: http://39.98.110.214/forum.php?mod=viewthread&tid=978964&extra=

 79. Howdy, I think your website could possibly be having internet browser compatibility issues.
  Whenever I look at your website in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it’s got some
  overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other than that, great website!

  My page ways for sex

 80. Hello! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My web site looks weird when viewing from my iphone 4. I’m trying to
  find a template or plugin that might be able to correct this issue.
  If you have any suggestions, please share. With thanks!

  my web-site – flaxseed oil

 81. Hello there, I do believe your web site could be having web
  browser compatibility problems. When I look at your web site in Safari,
  it looks fine however when opening in I.E., it has some overlapping issues.
  I merely wanted to provide you with a quick heads up!
  Aside from that, wonderful site!

  Look into my web site :: gaining muscle

 82. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your
  weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one today.

  Feel free to surf to my website :: treatments need

 83. It’s appropriate time to make some plans for the future
  and it is time to be happy. I have learn this put up and if I
  may I wish to recommend you some attention-grabbing issues or advice.
  Perhaps you could write subsequent articles regarding this article.
  I desire to learn more things about it!

 84. I think that is among the most vital info for me. And i am happy reading your article.

  However wanna commentary on some basic things, The web site
  style is wonderful, the articles is truly great :D.

  Just right process, cheers.

  Here is my page: Adrienne

 85. This is very interesting, You are an overly professional blogger.
  I’ve joined your feed and sit up for in the hunt for
  more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my
  social networks

  Visit my web site – diet tea

 86. Right here is the perfect blog for everyone who hopes to find out about this topic.

  You know a whole lot its almost tough to argue with you
  (not that I personally would want to?HaHa).
  You definitely put a fresh spin on a topic that has been discussed for decades.
  Wonderful stuff, just great!

  My web page – sweet potato diet

 87. We are a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site provided us with helpful information to work on.
  You have performed an impressive process and our entire group
  shall be thankful to you.

  my web-site: travel shoes

 88. Undeniably consider that that you said. Your favourite
  justification seemed to be on the web the easiest thing
  to understand of. I say to you, I definitely get annoyed
  whilst other folks consider concerns that they plainly do not know about.
  You managed to hit the nail upon the highest and also defined out the whole thing
  without having side-effects , other folks can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

  my web page … eating habits

 89. you are in reality a just right webmaster. The web site loading speed is amazing.
  It kind of feels that you’re doing any distinctive trick.

  Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve performed a fantastic process on this matter!

  Feel free to visit my blog: firming skin

 90. Do you mind if I quote a couple of your articles as long
  as I provide credit and sources back to your website?
  My blog is in the exact same area of interest as yours and my users
  would really benefit from a lot of the information you present here.
  Please let me know if this okay with you. Regards!

  Check out my webpage diet plans

 91. hey there and thank you for your information ?
  I’ve definitely picked up anything new from right here.
  I did however expertise a few technical issues using this web
  site, since I experienced to reload the website many times previous to
  I could get it to load correctly. I had been wondering
  if your web host is OK? Not that I am complaining, but
  slow loading instances times will very frequently affect
  your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and
  marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and can look out for a
  lot more of your respective fascinating content.
  Ensure that you update this again very soon.

  Feel free to surf to my page; stampedblueprint.com

 92. Hello there, I do believe your site may be having browser compatibility issues.

  Whenever I take a look at your web site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has
  some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up!

  Apart from that, fantastic site!

  Feel free to visit my webpage … night skin

 93. hello there and thank you for your information ?

  I have certainly picked up anything new from right
  here. I did however expertise a few technical points using this site, since I experienced to reload
  the website many times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but
  sluggish loading instances times will sometimes affect your placement
  in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with
  Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective fascinating content.
  Make sure you update this again soon.

  Here is my blog … http://www.comptine.biz

 94. Hello there! I know this is kinda off topic but I
  was wondering if you knew where I could find a captcha
  plugin for my comment form? I’m using the same blog platform
  as yours and I’m having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

  Feel free to surf to my web-site: getting treatment

 95. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of
  your magnificent post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

  Feel free to surf to my web page … omega 3

 96. Everyone loves what you guys are usually up too.

  This sort of clever work and exposure! Keep up the great works guys
  I’ve included you guys to blogroll.

  Here is my web page: Stevie

 97. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account
  it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

  My web page Troy

 98. Thanks for your whole labor on this site. My aunt delights in participating in investigation and
  it is simple to grasp why. A lot of people hear all about the compelling manner you provide advantageous tips
  via this website and as well strongly encourage response
  from people on that subject matter while our own simple princess is certainly becoming
  educated a great deal. Have fun with the
  remaining portion of the new year. Your carrying out a terrific job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I’m extremely impressed along with your
  writing abilities as well as with the format on your blog.
  Is this a paid subject or did you modify it your self?
  Anyway stay up the nice quality writing,
  it’s uncommon to see a nice blog like this one nowadays.

  Feel free to visit my web page hand pain symptoms

 99. I just wanted to thank you a lot more for that amazing website you have designed here.
  Its full of ideas for those who are actually interested
  in this subject, in particular this very post. You really are
  all so sweet and also thoughtful of others as well as reading the blog posts is
  an excellent delight with me. And what a generous surprise!
  Mary and I will have fun making use of your tips in what we should do in the
  future. Our listing is a distance long which means your tips will definitely be put
  to great use.

  My blog post :: back stretching

 100. Hi, Neat post. There is an issue together with your website in internet explorer, may check this?
  IE still is the marketplace chief and a large part of other people will miss
  your great writing because of this problem.

  my page; taking pain

 101. I do believe all of the ideas you’ve offered for your post.

  They’re very convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts
  are too brief for newbies. May just you please extend them a little from next time?
  Thank you for the post.

  my web blog; audio options

 102. I like the valuable information you provide in your
  articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
  I’m quite sure I’ll learn many new stuff right here!
  Good luck for the next!

  Feel free to visit my blog post: Jens

 103. I truly love your site.. Great colors & theme. Did you build this web site yourself?
  Please reply back as I?m attempting to create my very own website and would
  like to find out where you got this from or exactly what the theme is
  called. Thank you!

  Feel free to surf to my web site; fat burning pills

 104. Hi there this is kind of of off topic but I was wanting to know
  if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone
  with experience. Any help would be enormously appreciated!

  my homepage; travel expenses

 105. Greetings from Idaho! I’m bored at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break.
  I enjoy the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home.

  I’m amazed at how fast your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, excellent blog!

  Review my webpage :: http://thaipurchase.com

 106. I am now not certain the place you are getting
  your info, but good topic. I needs to spend some time finding out much more or
  working out more. Thank you for wonderful info I used to
  be searching for this information for my mission.

  my blog – hemp farming

 107. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s both educative and interesting, and let me tell you, you’ve hit the nail on the
  head. The issue is an issue that too few folks are speaking
  intelligently about. Now i’m very happy that I came
  across this in my hunt for something concerning this.

  Here is my site – skin care experts

 108. I just wanted to thank you again for the amazing site you have designed here.
  It truly is full of useful tips for those who are truly interested in this kind of subject,
  in particular this very post. You really are all actually sweet plus thoughtful
  of others in addition to the fact that reading your blog posts is a great delight with
  me. And what a generous reward! Dan and I will have enjoyment making use of your ideas
  in what we have to do in a few weeks. Our list is a mile long and
  tips is going to be put to very good use.

  Also visit my site :: inexpensive skin care products

 109. Hello, i read your blog from time to time and i own a
  similar one and i was just curious if you get a lot of spam feedback?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me mad so any help is very
  much appreciated.

  Also visit my webpage aging facial skin

 110. Definitely imagine that that you said. Your favourite justification appeared to be on the net
  the easiest factor to remember of. I say to you, I certainly get annoyed while
  other folks think about concerns that they just don’t recognise about.
  You controlled to hit the nail upon the highest as neatly as defined out the whole thing with no need side effect ,
  folks can take a signal. Will probably be again to get more.
  Thank you

  Also visit my page man skin care

 111. Its such as you learn my mind! You appear to understand
  so much about this, such as you wrote the e-book in it or something.
  I feel that you simply can do with a few percent to power
  the message house a bit, however instead of that, this is wonderful blog.
  A fantastic read. I will definitely be back.

  Look into my page … 247fruitmachines.com

 112. Hello there, I think your blog may be having web browser compatibility problems.
  Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine but
  when opening in Internet Explorer, it’s
  got some overlapping issues. I simply wanted to
  provide you with a quick heads up! Apart from that, fantastic site!

  Feel free to visit my web site bbs.yunweishidai.com

 113. I have to point out my affection for your kindness giving support to those individuals that
  have the need for help on your question. Your real commitment to getting the solution all-around ended up being certainly insightful and
  have permitted others just like me to arrive at their objectives.
  Your insightful publication implies a lot a person like me
  and further more to my office workers. Thanks a ton; from everyone of us.

  Here is my web-site :: hemp oil

 114. Hello there! Quick question that’s entirely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My site looks weird when viewing from my iphone4. I’m trying to find a
  theme or plugin that might be able to fix this issue. If you have
  any recommendations, please share. Cheers!

  Feel free to visit my webpage :: gaining muscle

 115. I am curious to find out what blog system you happen to be
  working with? I’m having some small security problems with
  my latest site and I would like to find something more safeguarded.
  Do you have any solutions?

  Here is my homepage: 23.95.102.216

 116. Oh my goodness! Awesome article dude! Thanks, However I am encountering difficulties with your RSS.
  I don’t understand the reason why I cannot join it. Is there
  anybody else having the same RSS issues? Anyone who knows the solution can you kindly respond?
  Thanx!!

  Feel free to surf to my site; forum.m2clasic.ro

 117. Needed to put you the little bit of note just to say thanks over again for your stunning techniques
  you’ve shown here. This has been really strangely generous of
  you in giving extensively precisely what most of us could possibly have offered for sale for an ebook
  to make some cash for themselves, principally considering
  the fact that you could possibly have done it in case you decided.
  Those solutions likewise served to become great way to fully grasp most people have a similar
  fervor really like my own to figure out good deal more pertaining to this condition.
  I believe there are lots of more fun instances up front for people who view your blog.

  my webpage; lose belly fat

 118. Appreciating the dedication you put into your website and in depth information you present.

  It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t
  the same unwanted rehashed information. Wonderful read!

  I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds
  to my Google account.

  my blog post – Chelsea

 119. Howdy very nice website!! Guy .. Beautiful .. Wonderful ..
  I will bookmark your website and take the feeds also…I’m happy to seek out a lot
  of helpful information right here within the submit,
  we’d like work out extra strategies in this regard, thanks for
  sharing.

  Also visit my page; http://www.comptine.biz

 120. That is really attention-grabbing, You are an excessively skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to in search of more of your magnificent post.

  Also, I’ve shared your website in my social networks

  Feel free to visit my webpage having sex

 121. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am going through problems with your RSS.
  I don?t understand the reason why I cannot subscribe to it.

  Is there anyone else getting the same RSS issues?
  Anybody who knows the answer will you kindly respond?
  Thanks!!

  Review my blog :: forum.m2clasic.ro

 122. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a year
  and am worried about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content into
  it? Any help would be really appreciated!

  my blog post – try lucid

 123. I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else experiencing issues with your blog.
  It appears as though some of the written text within your posts
  are running off the screen. Can somebody else please comment and
  let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my browser because
  I’ve had this happen before. Cheers

 124. Hello, i read your blog occasionally and i
  own a similar one and i was just curious if you
  get a lot of spam responses? If so how do you stop it, any plugin or
  anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me
  crazy so any assistance is very much appreciated.

  my webpage prettypeople.club

 125. Undeniably imagine that which you said. Your favourite justification seemed to be on the web the easiest
  factor to take into account of. I say to you, I certainly get
  annoyed at the same time as folks think about issues that
  they plainly do not realize about. You controlled to hit the nail upon the highest and outlined out the entire thing with no need side-effects , other people can take a signal.
  Will probably be again to get more. Thanks

  Look into my homepage; top skin care

 126. Hi there, i read your blog occasionally and
  i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can recommend?

  I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

  my web blog; facial skin

 127. Thanks for your own effort on this website.
  Gloria loves getting into investigations and it’s easy to understand why.
  Most of us notice all of the compelling way you convey effective
  tricks on your website and therefore strongly encourage participation from
  other people about this situation plus our favorite child is in fact discovering a lot.
  Take pleasure in the remaining portion of the new year.
  You have been carrying out a fantastic job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I’m really impressed with your writing skills as neatly as with the
  format in your weblog. Is this a paid subject or did you modify it your self?

  Either way stay up the excellent quality writing, it’s uncommon to look a great weblog like this one nowadays.

  Here is my webpage http://www.a913.vip

 128. Fantastic blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that
  I’m completely confused .. Any recommendations? Thank you!

  My page :: pure hemp seed oil

 129. The next time I read a blog, Hopefully it won’t fail me as much as this one.
  After all, Yes, it was my choice to read through, but I genuinely thought you’d have something helpful to talk about.

  All I hear is a bunch of crying about something you could possibly fix
  if you weren’t too busy searching for attention.

  My blog post … http://www.comptine.biz

 130. Hello there, just became aware of your blog through Google, and
  found that it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels.
  I’ll be grateful if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing. Cheers!

  My web-site http://www.a913.vip

 131. Its like you learn my mind! You seem to understand so much about this, such as
  you wrote the guide in it or something. I feel that you just could do with a few percent
  to power the message house a bit, but other than that, that
  is great blog. An excellent read. I will certainly be back.

  Feel free to surf to my web page … long term treatment

 132. Howdy outstanding blog! Does running a blog similar to this take a large amount
  of work? I’ve no understanding of coding but I was hoping to start my own blog soon. Anyway, if you have
  any ideas or tips for new blog owners please share.
  I understand this is off subject nevertheless I just wanted to ask.
  Appreciate it!

  Here is my web blog – seeds require long

 133. Merely to follow up on the update of this theme on your website and would wish to let you
  know simply how much I treasured the time you took to create this handy post.
  Inside the post, you spoke regarding how to actually handle
  this matter with all comfort. It would be my personal pleasure to get together some more thoughts from your web-site
  and come up to offer people what I learned from you.
  I appreciate your usual wonderful effort.

  Here is my homepage – bbs.yunweishidai.com

 134. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank
  you so much, However I am having issues with your RSS.
  I don?t understand the reason why I can’t join it. Is there anybody else getting similar RSS issues?

  Anyone that knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

  my web page … aniene.net

 135. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this.
  We got a grab a book from our local library but I think I
  learned more from this post. I’m very glad to see such great info being shared freely out there.

  Look into my site … http://www.a913.vip

 136. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site
  and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts.

  Any way I will be subscribing to your augment
  and even I achievement you access consistently quickly.

  My page: Verena

 137. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.

  Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one
  these days.

  Feel free to surf to my web page: indoor growing

 138. Great website you have here but I was wanting to know if
  you knew of any user discussion forums that cover the
  same topics discussed here? I’d really like to be a part of online
  community where I can get suggestions from other knowledgeable
  individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Thanks a lot!

  Feel free to surf to my site … 39.98.110.214

 139. Have you ever considered writing an e-book
  or guest authoring on other blogs? I have a blog based upon on the same topics you discuss and would really like to have
  you share some stories/information. I know my readers would enjoy your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to send me an e
  mail.

  Review my web blog: heavy metal music

 140. I wanted to compose a small word to say thanks to you for the unique recommendations you are showing here.
  My considerable internet lookup has at the end been recognized with pleasant suggestions to share with my
  family. I would point out that most of us site visitors are quite endowed to be in a notable
  network with so many outstanding people with very helpful hints.
  I feel pretty fortunate to have come across your entire website page and look forward to
  so many more cool times reading here. Thanks once more for
  all the details.

  Have a look at my webpage travel bag

 141. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this
  blog. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also.
  Actually your creative writing abilities has inspired me
  to get my own site now. Actually the blogging is spreading its
  wings rapidly. Your write up is a good example of it.

  Here is my page :: Homer

 142. I seldom comment, but i did some searching and wound up
  here Мими Иванова намери цаката на английския – учи
  го за месец по метода "Лозанов" , в."24 часа" – Сугестопедия център „Алегро Виваче“.
  And I do have 2 questions for you if it’s allright.
  Could it be only me or does it seem like a few of the
  remarks appear as if they are written by
  brain dead individuals? 😛 And, if you are writing on other online sites,
  I’d like to keep up with anything new you have to post.
  Could you list of every one of your public pages like
  your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  Check out my website forum.m2clasic.ro

 143. Attractive element of content. I simply stumbled upon your blog and
  in accession capital to claim that I acquire actually enjoyed account
  your weblog posts. Any way I’ll be subscribing in your augment and
  even I success you get right of entry to consistently quickly.

  Feel free to surf to my site great skin

 144. I wanted to thank you yet again for that amazing website you have
  designed here. It is full of ideas for those who are truly interested in this subject, specifically this very post.
  You’re really all so sweet as well as thoughtful of others and reading your site posts is a great delight with me.

  And what generous gift! Ben and I will have enjoyment making use
  of your guidelines in what we should instead do in a few weeks.
  Our checklist is a distance long which means that your tips will be put to fine
  use.

  My web page :: acne medication

 145. Hi! This post couldn’t be written any better! Reading
  through this post reminds me of my old room mate!
  He always kept chatting about this. I will forward this page
  to him. Pretty sure he will have a good read.
  Many thanks for sharing!

  Feel free to surf to my web-site Milan

 146. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and engaging, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head.
  The issue is something which too few folks are speaking intelligently about.

  I am very happy I came across this in my hunt for something relating to this.

  My blog :: men skin care

 147. Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to shoot you an email.

  I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing.

  Either way, great blog and I look forward to
  seeing it expand over time.

  Here is my web blog – forum.m2clasic.ro

 148. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog.
  I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also.
  In fact your creative writing skills has encouraged me to get
  my own blog now. Really the blogging is spreading its wings rapidly.

  Your write up is a good example of it.

  Review my web page :: hemp benefits

 149. I wanted to post you that very small remark in order to say thank you yet again relating to
  the marvelous principles you’ve provided in this article.
  It’s simply strangely open-handed with you giving extensively precisely what some people could possibly have sold for
  an e book to end up making some profit on their own, especially
  considering the fact that you might have done it in the event you considered necessary.

  Those basics as well acted like the great way to be certain that other people have a similar
  passion really like my very own to find out lots more with reference to this matter.

  I think there are lots of more enjoyable occasions ahead for
  folks who look into your blog post.

  Feel free to surf to my blog free indoor growing

 150. My spouse and i have been quite excited that Michael managed
  to round up his studies through the precious recommendations
  he made while using the site. It is now and again perplexing
  to simply happen to be giving freely key points
  the others may have been selling. And we also fully grasp we now have
  you to give thanks to for this. Those explanations you’ve made, the simple site menu, the relationships you can make it possible to create – it is all unbelievable,
  and it’s leading our son in addition to us understand this theme is cool, and that’s truly pressing.
  Many thanks for the whole thing!

  Here is my web-site; try weed doctor

 151. Greetings, I think your site could be having browser compatibility problems.
  Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping issues. I just wanted to provide
  you with a quick heads up! Aside from that, great website!

  Feel free to visit my homepage – crash diet

 152. Thank you so much for giving everyone a very superb possiblity to discover important secrets from this
  website. It really is very cool and also stuffed
  with fun for me personally and my office colleagues to search your blog on the least 3 times a
  week to study the latest tips you will have. And lastly, I’m
  always contented concerning the eye-popping principles served by you.

  Selected 2 ideas in this posting are unequivocally the most impressive I have had.

  Review my web-site … lose weight fast

 153. Good website! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified when a new post has been made.
  I’ve subscribed to your RSS which must do the trick! Have a nice day!

  Check out my blog post; induce lucid

 154. Good web site! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written.
  I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made.
  I’ve subscribed to your RSS feed which must do the trick!
  Have a great day!

  Visit my site drug addiction

 155. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less.
  I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year
  and am nervous about switching to another platform. I have heard very good things
  about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content
  into it? Any help would be really appreciated!

  my blog :: home.rapidbbs.cn

 156. I’m really enjoying the theme/design of your website.
  Do you ever run into any browser compatibility issues? A number of my blog readers
  have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Opera.
  Do you have any ideas to help fix this issue?

  Here is my web-site healthy weight loss

 157. Greetings from Florida! I’m bored at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch
  break. I really like the information you provide here
  and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at
  how quick your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow,
  superb site!

  Here is my blog – seed contains

 158. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly
  donate to this brilliant blog! I guess for now i’ll settle
  for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.

  I look forward to fresh updates and will share this website with my Facebook group.
  Talk soon!

  Here is my page: seeds prior

 159. Needed to compose you a little bit of note in order to thank
  you very much yet again relating to the breathtaking
  tactics you have provided in this article.
  This is simply extremely generous with people like you
  to grant freely what a number of people would’ve distributed
  as an ebook to get some money on their own, even more
  so given that you could possibly have done it in the event you decided.
  The suggestions likewise served like the good way to be certain that
  someone else have the identical dream really like mine to grasp many more with regards to this condition. I am
  sure there are lots of more enjoyable sessions up front for folks who read through your blog post.

  Look into my page; teens smoking

 160. This design is spectacular! You certainly know how to keep
  a reader entertained. Between your wit and your videos,
  I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

  Also visit my web page prettypeople.club

 161. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back
  to your weblog? My website is in the very same area of interest as yours and my users would
  really benefit from some of the information you present here.
  Please let me know if this ok with you. Regards!

  my page … 23.95.102.216

 162. I merely wanted to thank you once again for the amazing
  web page you have built here. Its full of useful tips for those who are
  really interested in this particular subject, specifically this very post.
  Your all so sweet and thoughtful of others and reading your site posts is a fantastic delight to me.
  And thats a generous reward! Jeff and I will certainly have fun making use of your recommendations in what we have to
  do in a month’s time. Our checklist is a mile long which means
  your tips will certainly be put to fine use.

  Also visit my page; Emory

 163. whoah this weblog is magnificent i really like reading
  your posts. Stay up the good work! You already know, a lot of persons are hunting round for this info, you
  could aid them greatly.

  Feel free to surf to my web page :: Rosetta

 164. It is the best time to make a few plans for the future and it is time to be happy.
  I’ve learn this post and if I could I wish to counsel you few attention-grabbing things or
  suggestions. Maybe you can write subsequent articles referring to this article.

  I wish to read even more things approximately it!

  Here is my web site: skilled drug

 165. I don’t know if it’s just me or if everybody else encountering problems
  with your site. It seems like some of the written text in your posts are running
  off the screen. Can someone else please comment and let
  me know if this is happening to them too? This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen before.
  Thank you

  my blog – watch asmr videos

 166. I would like to thank you for the efforts you’ve put
  in writing this site. I’m hoping the same high-grade blog post from you
  in the upcoming also. In fact your creative writing skills
  has encouraged me to get my own website now. Actually the blogging
  is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

  my blog … weight loss-developing

 167. Good site! I really love how it is easy on my eyes and the data are
  well written. I’m wondering how I could be notified whenever
  a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick!

  Have a great day!

  My web blog – tutorial videos

 168. I write a comment when I like a post on a site or I have something to add to the discussion. Usually
  it is triggered by the sincerness displayed in the post I browsed.
  And on this article Мими Иванова намери цаката на
  английския – учи го за месец по метода "Лозанов" , в."24 часа" – Сугестопедия център „Алегро Виваче“.
  I was excited enough to write a comment 😉 I do have 2 questions for you if
  it’s allright. Is it simply me or do a few of the remarks come across as if they are left by brain dead folks?
  😛 And, if you are posting on additional places, I would like to keep up with you.
  Would you list all of your community pages like your Facebook page,
  twitter feed, or linkedin profile?

  Here is my web blog; essential skin care

 169. Fantastic blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?

  I’m planning to start my own website soon but I’m a little
  lost on everything. Would you advise starting with
  a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely
  overwhelmed .. Any ideas? Kudos!

  My website; http://www.nazisociopaths.org

 170. I definitely wanted to jot down a remark to be able to thank you for all
  of the wonderful hints you are posting at this site. My rather long internet investigation has now been honored
  with professional points to go over with my co-workers.
  I would admit that most of us readers actually are unequivocally
  fortunate to live in a notable network with very
  many special people with helpful advice. I feel rather happy to have come
  across your web page and look forward to tons of more excellent minutes reading here.
  Thank you once again for everything.

  Stop by my blog :: air travel shoes

 171. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you
  so much, However I am encountering problems with
  your RSS. I don?t know the reason why I am unable to join it.
  Is there anyone else having the same RSS issues? Anyone that knows the solution can you kindly respond?
  Thanks!!

  my webpage; small seeds

 172. I would like to voice my admiration for your generosity for individuals that really want help with this concern. Your special dedication to getting
  the message throughout was extraordinarily significant
  and have specifically allowed those just like me to attain their aims.
  Your amazing invaluable guidelines denotes a great deal to me and much more to my peers.
  Many thanks; from all of us.

  My web page best audio

 173. Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading?
  I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any responses would be greatly appreciated.

  Also visit my website :: yunke029.com