Актьорът и победител от предаването „Като две капки вода“ разказва за това как е открил метода на професор Лозанов и защо го предпочита пред традиционното обучение

Калин ВражанскиКалин Врачански и Радмила Христова

1. Здравей Калин, какво те доведе в „Алегро Виваче“?

– Преди много време бях чул за този метод. Естествено, че ми беше интересен, тъй като за хора, които са доста ангажирани с работа, като мен, никога не остава време да учиш. И аз разбрах, че в този метод не е необходима тази допълнителна подготовка, която има в останалите курсове. Тъй като постоянно уча някакви текстове, нямам време да седя у дома и да заучавам думички. Приятел ми каза за този курс. Сподели, че го е посещавал и е останал много доволен. Затова разпитах и други хора, които също са го посещавали и са много доволни. И аз реших да опитам. Този курс съвпадна точно с това време, когато по чудо имам време сутрин, защото по принцип сутрин репетирам. Реших, че при това добро стечение на обстоятелствата трябва да го направя. Забавлявам се много! Естествено, ако имах още малко свободно време, сигурно щях да се подготвям и да прочитам уроците. Но все пак, самият факт, че постоянно говорим на езика е много приятен. Макар и да грешим, имаме чудесен учител в лицето на Радмила Христова, който ни поправя по един приятен начин. Много съм доволен за момента!

2. Какво ти харесва в сугестопедията?

– Непринуденото общуване с хората, игрите, които играем. Намирам това, което се случва в сугестопедията за много щадящо в цялото това напрежение наоколо. В основата на метода е нещата да се случват леко, неусетно, като карането на колело. В един момент забелязвам как от час на час знанието се натрупва. Започваш да използваш езика. А това е един от най-големите препъни камъни – онези моменти, когато попадаш в ситуация да трябва да говориш и започваш да се чудиш „Коя беше тази дума?“, „Говоря ли правилно?“. А тук в един момент превключваш и вместо да мислиш – говориш. И то все по-правилно и по-свободно. В крайна сметка, когато идваме тук, ние искаме да проговорим английски език!

3. С какво сугестопедията е по-различна от стандартното обучение за теб?

В стандартното обучение отиваш на курс, взимаш едни думи, едни уроци и правила… Докато тук всичко става някак неусетно. Ти започваш да използваш правилата без да си даваш сметка и да получаваш резултати. Мисля, че едно от хубавите неща в сугестопедията е интензивността – това, че всеки ден идваш тук и практикуваш.

4. Ефективно ли е?

Ще преценя след време. За момента се получава много хубаво, но за мен е важното след време да видя резултата, когато имам нужда от езика.

5. Какво ще кажеш на хората, които се притесняват да учат по различен начин?

Опитайте! Никога не е късно да го направите, а в случая е и доста забавно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.