Крум Георгиев

Споделяме с вас интервюто на нашия вдъхновяващ преподавател по италиански език Крум Георгиев за списание „Първите седем“ . И тъй като Сугестопедия не може да има, ако няма и талантлив сугестопедагог, ние решихме да ви запознаем с нашите специални преподаватели и да ви разкрием как те виждат своето призвание в рубриката „Искрено и сугестопедично“.

Приятно четене!

Крум Георгиев, сугестопедагог с италиански език. Работи в Център по класическа сугестопедия „Алегро виваче“. Преподава италиански от близо година, след като дълго време е работил като копирайтър. През времето, в което Крум не преподава, той композира музика. Сега работата му в „Алегро Виваче“ заема основна част от дните и мислите му.

Как открихте сугестопедията? Как решихте да я превърнете в част от своята работа като преподавател?

Открих сугестопедията или по-скоро тя ме откри в резултат на серия от привидно случайни избори. Аз само следвах знаците и приемах случващото се с отворено сърце. Тя се появи в живота ми в момент, в който не откривах в досегашните си занимания – композиране на музика и копирайтинг – вдъхновение и удовлетворение. Дойде под ръка с една група от нови, симпатични колеги, с които сякаш бяхме расли в една и съща детска градина. Поднесе ми възможност да използвам всичкия си досега натрупан опит в различни професионални сфери. Спечели ме с мисията си да помага на хората да се опознават, с дълбочината си и с разнообразието от изразни средства. За бързия скок в нейните „бездни” ми помогнаха спомените от краткия ми 4-месечен опит като преподавател по италиански в Професионалната гимназия по керамика на гара Елин Пелин и едномесечния ми педагогически стаж по време на следването ми в СУ „Климент Охридски”. Оказа се, че още тогава, без да съм го осъзнавал, съм използвал елементи от сугестопедията в работата си.

Как се промени работата ви след като станахте сугестопедагог?

Работата зае доминиращо място в мислите и делата ми. Ако си занеса възглавница и юрган в Центъра за класическа сугестопедия „Алегро Виваче” вкъщи вече съвсем ще ме забравят. Но аз съм доволен, защото благодарение на сугестопедията, наред с други неща, като човек и професионалист станах по-фокусиран върху настоящия момент и възможностите да извличам максимума от него.

Резултатите от този начин на преподаване във вашата лична практика?

Всеки получава онова, за което е дошъл. Ако е дошъл с ясното намерение да проговори италиански, го проговаря. Ако е дошъл да се потопи за няколко седмици в италианската култура, потапя се. Ако е дошъл с намерението просто да направи нещо различно за себе си и да се забавлява с нови хора, тръгва си с широка усмивка и нови приятели.

Кои са най-силните плюсове на този метод спрямо традиционната педагогика или останалите методи на преподаване?

Сугестопедията просто следва естествения начин, по който учим всичко в живота, когато сме извън класната стая. Затова и прави ученето неусетно и приятно и те кара да идваш с удоволствие на всяко следващо занимание. Помислете дали така се чувстват децата при мисълта за училище!

Защо харесвате работата си на преподавател?

Защото докато я върша, се уча.

Кое е най-важното нещо, на което искате да научите своите курсисти?

Искам да дам на всеки онова, за което е дошъл, така че в края на курса да се чувства обогатен, удовлетворен и щастлив от живота си, най-вече защото е преоткрил в себе си онова детско любопитство към живота и умение да му се диви.

Към оригиналната статия в списание „Първите седем“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.