Борислава Раленкова курс

Методът на проф. Лозанов за бързо и трайно усвояване на голям обем информация е известен като сугестопедия или резервопедия, т.е. дава възможност на личността за свободна изява и отключва необятните възможности на мозъка. Това се случва с лекота чрез позитивно съпреживяване. Когато харесваш някого, няма как той да не ти отвърне със същото. Този закон действа и при езика. Ако ти го обикнеш, той ще започне да ти разкрива тайните си. Защото словото е въплъщение на мислите. При това любовно общуване обаче ученикът има нужда от гид, от учител. Той като вещ планинар ще го води по красиви пътечки, за да стигнат заедно до върха. За да се получи тази необикновена екскурзия, е нужно да се родят взаимна симпатия и доверие между двете страни – обучителя и обучаваните. „Може да звучи странно, но изпитвам майчина любов към всеки от групата, независимо на каква възраст е“, споделя Борислава Раленкова, преподавател по английски в Центъра за класическа сугестопедия „Алегро виваче“. Тя вече не може да си представи да преподава езика на Шекспир по друг начин. Всичко започва като игра, в която всеки курсист е свободен да си избере нова житейска роля и ново име. Ето 27-годишната счетоводителка Цветина влиза в ролята на арабска принцеса под името мис Сара Евънс. „Впрочем Сара е името на кучето ми“, уточнява чаровницата. Собственик на търговска фирма пък решава, че ще бъде капитан на кораб с гръмкото име Дейвид Гранд. „Новата самоличност ми дава свободата да кажа, че съм преплувал морета и океани, борил съм се с вълни като планини и съм победил зли пирати“, споделя Николай. По-късно той си дава сметка, че е грабнал ролята на моряк, защото е роден във Варна и морето винаги пее в сърцето му. И ето как неочаквано изучаването на английски език му подарява една несбъдната мечта – да пори вълните, достигайки до непознати брегове в образен и идеен смисъл.

Аз пък си избрах да бъда лекарка защото ми харесва да помагам на хората, казва Валентина Камбуриди – мис Смит, която в реалния живот е брокер на недвижими имоти. Новото амплоа дава възможност на всеки да разкрие свои неподозирани възможности. Неслучайно първият урок започва с думите на гениалния драматург Уилям Шекспир: „Целият свят е сцена. А всички мъже и жени – просто актьори… И в живота си човек изиграва множество роли…“ Играта ти дава усещането за свобода и възможността да преживяваш и съпреживяваш, а събудените емоции те връщат към твоята естествена природа. Учителят раздава на всеки един по едно „странно същество“ – симпатично мече, симпатично животинче големи уши, яркочервено плюшено сърце… Неочакваните приятели стават нещо като негласни поддръжници в битката за знания.

Щом хванеш в ръце своя мълчалив приятел ти става някак спокойно, все едно че си у дома. Впрочем самите часове се изнизват неусетно, като на шега. Занятията са изпъстрени с учебни песни и любими хитове, които всички пеят заедно. И много забавни игри – от търсене на липсваща дума в изречение до редене на пъзел с малък разказ, от рисуване с флумастери до динамично състезание със столове или игра на „Пускам, пускам пръстенче“. Емоциите, които повечето хора по правило скриват в ежедневието си, неусетно изплуват и… събуждат паметта. Всичко, което се изживява с цялото сърце, остава записано в някое чекмедже на мисловния ни компютър и когато ни потрябва, ние непременно ще намерим съхраненото в него. Невероятното е, че в един момент всички в групата заедно с преподавателя започват да се усещат като един тим, който върви под мускетарския девиз Един за всички и всички за един.

Най-интересното е, че дори и когато урокът е след работно време, умора не се усеща. Вероятно и защото текстовете са свързани със силни емоции на героите, а самото възприемане на думите и изразите става на няколко нива – разговорно, художествено, игрово и аналитично. Особено въздействащо е представянето на новия текст, който се чете изразително с необичайни акценти под звуците на музика от Моцарт, Бетовен, Хайдн, Бах, Вивалди… Великите композитори са вложили в музиката си Закона за златното сечение което се открива във всичко наоколо – човек, животно, растение, минерал. Така под въздействие на музиката се получава резонанс, който отключва вътрешните резерви съвсем естествено, без насилие, без умора и напрежение. Не е чудно, че след занятие в рамките на 4 часа с една пауза никой не е уморен. Отделните музикални етюди са подбрани специално за конкретните текстове. Елементите на изкуство и естетика в чуждоезиковото обучение са разработени от проф. Евелина Гатева – оперна певица, педагог и верен сподвижник на проф. Лозанов. Интересно е и друго – учителят също си е избрал ново име и нова роля. Борислава например с тази учебна група е филмов продуцент под името Белинда Стилуотър. Новото амплоа й позволява да дирижира необикновената пиеса но и да бъде едновременно с това част от групата. „Обучението по метода на сугестопедията не може да се разкаже, то трябва да се преживее“, единодушни са курсистите. Представете си едно забавно училище, театър и концерт едновременно, което отключва само положителни емоции, обясняват те. Тогава никак не е учудващо, че в един ден можеш да научиш 100, 300, 700 и дори 1000 непознати думи. Доказали са го редица експерименти. Как се случва чудото? При две условия – учителят вярва, че е възможно, ученикът също. „Започнах да изучавам английски твърде късно, но действително запомних много“, признава Стефка Борисова, хоноруван преподавател по висша математика във Фармацевтичния факултет на столичния медицински университет.

Емоциите наистина имат голяма сила, признава специалистката по точните изчисления.

автор: Румяна Милева

Източник: в.Стандарт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.