Евелина Гатева

Ако доктор Лозанов дава прецизността заедно с пламъка и буйния дух при създаването на една нова наука, то доктор Евелина Гатева внася нежността и красотата, класиката, с което науката и изкуството се обединяват след дълга раздяла в областта на образованието. 

Професор доктор Евелина Гатева е родена на 04.03.1939 г. в град Севлиево.

„ Най-ранните ми спомени от детството ме отвеждат на сцената. Животът ми започна с песента и с музикалните инструменти. Така се зароди трайния ми интерес към онова „особено” нещо, което се крие в изкуството – в звуците и в тоновете на словото и музиката, в багрите и формите, в движенията на тялото и в мимиката; онова, което ни очарова, смайва, успокоява и вдъхновява. Това търсене на „ особеното” в изкуството ме отведе да уча при известни вокални педагози у нас и в чужбина, накара ме да работя в НИИ по сугестология, да завърша италианска филология и музикална педагогика. 

Благодарна съм за богатството от идеи в областта на литературата, езикознанието и изкуствата, които откривах в лекциите на проф. Иван Петканов в СУ „ Климент Охридски”.

Изказвам моято най-дълбока признателност на ст.н.с. Г. Лозанов, доктор на медицинските науки, за неговото пълно разбиране и теоретично ръководство в моите опити за глобализирано художествено изграждане на сугестопедичния учебен процес…”

Професор Гатева пише тези думи в предговора към книгата „Глобализирано Художествено Изграждане на Сугестопедичния Учебен Процес”, издадена в София през 1982 година.

Завършва Испанска и италианска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски”, а едновременно и музикална педагогика в Пловдивския Университет.

От 1971 година под ръководството на д-р Лозанов започва да експериментира приложението на цялостни класически произведения в сугестопедичния учебен процес с цел подпомагане на създаване на характерното за сугестопедията състояние на концентративна психорелаксация.

До 1997 година работи върху създаването на нов тип изкуство: сугестопедично изкуство – синтез от множество изкуства, вплетени в учебния процес с цел повишено възприемане на сугестопедично организирана информация без умора.

Обучава преподаватели от цял свят заедно с д-р Лозанов като ръководи практическата част на обучението.

Създава свой метод за говорно-певческа постановка на гласа, който подпомага преподавателите-сугестопеди в работата им към безопасното разкриване на човешките резерви.

Неотлъчно сътрудничи на д-р Лозанов, напуска Института по Сугестология, когато той е уволнен, и заедно с него създават Център по сугестология и развитие на личността към Софийския университет, както и Център по десугестология във Викторсберг, Австрия.

Завършва земния си път на 14.09.1997 г.  година в град София.

Оставя богато наследство от разработена методика по италиански, английски, руски езици за деца и възрастни. Създава десетки дидактични песни, три опери за изучаване на математика в първи клас, сугестопедични учебници- еталони по италиански, испански, английски езици.

Духът на професор доктор Евелина Гатева продължава да вдъхновява и окуражава  преподаватели от цял свят.

Източник: Официалният сайт на фондация „Проф.д-р Георги Лозанов и проф.д-р Евелина Гатева“