преподавател

В следващите редове ще можете да се насладите на интересната статия за силата на Сугестопедията да сплотява, която нашите приятели от „Publics.bg“ създадоха с много ентусиазъм, след като посетиха „Денят на отворените врати и сърца“ в „Алегро Виваче“.

Напоследък терминът „Сугестопедия“ се споменава все по-често в България. Ако все още не сте запознати с този нетрадиционен метод за обучение, тази статия ще Ви помогне да разберете как изучаването на чужд език може да се превърне в успешна терапия за ума, духа и тялото, както и за отношенията в работния екип.

На пръв поглед, да се проговори чужд език за 25 дни звучи нереалистично и несериозно. Приема се, че този процес е преди всичко труден и натоварващ. Но възможно ли е ученето не само да обогати личността със знания, но и да лекува от стреса и да сплотява групата. Със създаването на метода „Сугестопедия“ от българския учен проф. д-р Георги Лозанов, се поставя нов етап в развитиетo на обучителните методи. През 1978 г. комисия на ЮНЕСКО констатира изумителните резултати от обучението по метода на „Сугестопедията“ и препоръчва разпространението му по света.

Какво всъщност е Сугестопедията?

Сугестопедията е научно доказан метод за ефикасно предаване на знания по позитивен и занимателен начин, при който се възприема огромен обем информация. Тя представлява съчетание от педагогика и психология. В основата й стои схващането, че човешкият мозък разполага с неизползвани „резерви” за усвояване на информация. Разкриването на тези резерви спомага за многократно по-бързо и ефективно учене /от 3 до 5 пъти по-бързо, отколкото при традиционната педагогика/, както и за високата трайност на придобитите знания. За да се използва максимално човешкият потенциал, се създава предразполагаща учебна среда, използват се много игри и интерактивни похвати на обучение, класическо изкуство и стимулиране на „периферното” възприятие за запаметяване на информацията.

Добавената стойност на метода

Сугестопедията освобождава и стимулира не само паметта, а цялата личност – възприятията, интелектуалната активност, мотивацията, креативността; смекчава агресивните тенденции в характера, спомага за освобождаване от стреса. Методът подобрява комуникацията в обучителната група и мотивира участниците да бъдат по-успешни не само в усвояването на знания, но и в личните и служебните си дела. Именно това прави Сугестопедията изключително подходяща за сплотяване на екипи (тиймбилдинги) и отключване на творческата енергия- фактори, които са в основата на работната ефективност.
Повече информация за метода и предлаганите езикови курсове можете да откриете в сайта на Центъра по Класическа Сугестопедия „Алегро Виваче“, както и на официалния сайт на Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева.